Du är här

Roliga fakta om våra medarbetare

Under ett antal veckor kommer ni att få lära känna våra medarbetare lite bättre. Här presenterar vi i tur och ordning våra medarbetare med några roliga rader, för att du ska kunna läsa lite om hur vi är, vi som är gänget på Wengbrand.

ANDREAS SVENSSON

När Andreas Svensson inte jobbar tränar han inför att göra en svensk klassiker; Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen inom loppet av ett år. Nu återvänder han till hemstaden Ulricehamn för att fylla rollen som kontorschef på Wengbrand. 

Vad är det bästa med Ulricehamn? 

– Sjön ligger mitt i staden och gör den så himla vacker. Sen har vi ju självklart Lassalyckan och skidbacken som erbjuder vinteraktiviteter av högsta klass trots vårt geografiska läge.

Så imponerande att lyckas ta sig igenom en klassiker! 

– Haha, jag måste klara det först, sen kan vi prata om det. Men jag går in hårt för det här.

Över till ett par snabba frågor; Vad gör dig arg?

– Orättvisor. När folk utnyttjar sin maktställning och behandlar folk på ett uppenbart dåligt sätt.

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Vad heter han som spelar Bane i Batman? Tom Hardy. Han är häftig.

Om du fick vara en annan för en dag, vem skulle det vara?

– Då säger jag Stålmannen. Jag hade velat prova på hur det är att flyga och inte ha några fysiska begränsningar. En dag är lite för kort tid för att ställa saker och ting till rätta men jag kanske hade kunnat flyga upp Trump till månen.


JOHANNES LÖNQVIST

Nyligen förstärktes vårt redovisningsteam med ingen mindre än Marbäcksonen Johannes Lönqvist. Här på Wengbrand är Johannes inte bara redovisningskonsult, utan ansvarar även för vår tjänst Starta AB. När småbarnspappan Johannes inte är med familjen finns det ständigt nya projekt med huset, och om han fick välja en superkraft skulle han gärna vilja kunna flyga. Någon oanad talang? Yes! Johannes är en hejare på att meka med bilar.

Hej Johannes! Hur trivs du på Wengbrand hittills?

– Jättebra! Jag började ju i mitten på januari och tycker att jag har hunnit komma in i arbetet bra på kort tid, mycket tack vare gänget som jobbar här. Jag gillar att ha olika saker att göra och min roll innefattar både spännande och varierande arbetsuppgifter, vilket känns positivt. Dessutom är det riktigt bra stämning på kontoret! 

Du är ju uppvuxen i Marbäck. Om du inte fick bo i Sverige, vilket land skulle du flytta till?

– Då skulle jag nog välja Italien. Dels med anledning av att det varmare klimatet, men också för att det finns mycket att se, både naturupplevelser och historiska platser. Andra positiva saker med Italien är Medelhavet, berg, sjöar och Alperna. Och vin!

Berätta mer om Starta AB!

– Absolut. Starta AB är en tjänst där vi helt enkelt hjälper kunder som vill starta aktiebolag, oavsett om man vill starta företag eller om man vill ombilda en enskild firma. Vi på Wengbrand finns med från beställning till färdigt bolag.

Okej, sista frågan. Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– Hmm, kanske ta med lite fiskegrejer? Då har man något att göra och det kan ju vara trevligt att hänga lite vid vattnet. Förhoppningsvis får man lite mat också!


Catarina Viljanen

Sist ut i Wengbrands intervjuserie – i alla fall för den här gången – är Catarina Viljanen, redovisningskonsulten som gärna går promenader med sin goldendoodle.

Hej Catarina! Berätta om din roll på Wengbrand?

­– Jag är redovisningskonsult och arbetar med bokföring och redovisning, både här på kontoret men också ute hos kund. Det bästa med jobbet är nog variationen, att man hela tiden träffar nya människor och får jobba med olika bolag och konstellationer. Vi är ju ett rätt litet gäng på Wengbrand, vilket innebär mycket eget ansvar och att man får följa varje jobb från början till slut. Det passar mig väldigt bra!

Vad gör du på fritiden?

– Framförallt har jag barn i en aktiv ålder så min fritid handlar mycket om dem. Det är ju fotboll och innebandy med tillhörande träningar och matcher. När jag hittar tid till egna aktiviteter ägnar jag mig gärna åt glädjefylld träning, som zumba. Det är svårt men roligt! Sedan har jag en hund också, en goldendoodle. På våra promenader vill jag inte lyssna på musik utan njuter hellre av tystnaden.

Promenader är trevligt! Har du någon favoritårstid?

– Egentligen inte. Jag trivs bra i alla årstider.


Kjell Wengbrand

1989 var ett historiskt år. Då grundades nämligen Wengbrand – av ingen mindre än Ulricehamnssonen Kjell Wengbrand. Idag är Kjell senior advisor hos oss och ägnar fritiden åt att spela golf och umgås med barnbarnen. Här kan den nyfikne läsa mer om vår grundare!

Hej Kjell! Mycket har hänt sedan du grundade Wengbrand. Berätta!

– Jag startade Wengbrand 1989 helt själv och planen var att köra på som enmansföretag fram till pensionen. Men 2006 gick David in och sedan har han bara gasat – och jag har försökt bromsa, haha. Från början var jag redovisningskonsult men idag håller jag mig mer i bakgrunden och jobbar som senior advisor.

När du tänker tillbaka på Wengbrands resa, vad är du mest stolt över?

– Att byrån har växt som den gjort och att vi fått fatt i helt rätt personal. Fast det är egentligen inte min förtjänst utan helt och hållet Davids. Och att det nu finns ett väldigt gott och kompetent gäng med Nina, Jennie och David i spetsen. Det är jag stolt över. 

Härligt att höra! Vad gör du på fritiden?

– Jag umgås med barnbarnen och på sommaren blir det lite golf. Sedan sitter jag med som ordförande i ett större samfällighetsprojekt i Falkenberg och det tar upp mycket av min fritid.

Sist men inte minst en rent hypotetisk fråga. Om du inte hade blivit redovisningskonsult, vad hade du jobbat med då?

– Hmm, jag har sysslat med siffror sedan jag var 20 år så det har faktiskt aldrig varit aktuellt med något annat!


Anneli Klingståhl

Här får ni lära känna Anneli Klingståhl lite bättre. Ni som besökt vårt Ulricehamnskontor har redan fått uppleva Annelis välkomnande leende, då hon har sin arbetsplats i receptionen. Övrig tid umgås hon gärna med barn, barnbarn och vänner eller slipar på tekniken på golfbanan.

Hej Anneli! Vad är det bästa med att jobba på Wengbrand?

– Det bästa är nog kundkontakten! Jag är ju redovisningskonsult men har min arbetsplats i receptionen, så det är mig man ser först. Här på Wengbrand jobbar jag dels med redovisning och intern administration men ansvarar även för vår löneavdelning. Vi hjälper ett flertal kunder med lönehantering och det kan röra sig om alltifrån att upprätta lönespecar och anställningsavtal till att ta fram arbetsgivardeklarationer. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med!

­– En annan fördel med jobbet är att jag trivs väldigt bra med mina arbetskamrater. Vi är ett bra team på Wengbrand!

Vad har du för koppling till Ulricehamn?

– Jag är född i Ulricehamn och har bott här i hela mitt liv. Det är trivsamt med en liten stad tycker jag, och det ligger ju så fint vid Åsunden. Samtidigt är det ju också nära till både Göteborg och Stockholm.

Pest eller kolera. Aldrig mer få vistas inomhus eller aldrig mer få vistas utomhus?

– Oj! Jag gillar ju att spela golf och promenera, så det vore ju fruktansvärt att aldrig mer få vistas utomhus. Samtidigt vill jag ju vara inomhus när jag jobbar. Men om jag nu måste välja får vi väl flytta ut receptionen!


Jenny Aneljung

Wengbrands medarbetarintervjuer fortsätter och denna gång är det dags för Jenny Aneljung, vår morgonpigga auktoriserade redovisningskonsult. Jenny har såklart stenkoll på debet och kredit och hjälper till att hålla ställningarna på vårt Ulricehamnskontor.

Hej Jenny! Beskriv din roll på Wengbrand?

– Jag är auktoriserad redovisningskonsult på Wengbrand och arbetar med bokföring, rådgivning och bokslut. Det är ett blandat, väldigt omväxlande arbete där man får träffa roligt folk!

Vad har du för koppling till Ulricehamn?

– Numera bor jag i Dalsjöfors men jag är född och uppvuxen i Ulricehamn. Ulricehamn är ju en väldigt mysig och fin stad, och man får förstås inte glömma att nämna den vackra strandpromenaden!

Då kör vi tre snabba. Landet eller stan? 

– Hmm, stan. Jag gillar när det är liv och rörelse. 

Kaffe eller te?

– Kaffe! Och som tur är har vi riktigt gott kaffe här på Wengbrand – färskmalet från ett lokalt kafferosteri.

Siffror eller bokstäver? 

– Siffror, jag är ju ändå redovisningskonsult!


David Wengbrand

Veckans intervjuoffer heter… dada dada DADAAA… David Wengbrand! David är född i Gällstad och lever småbarnslivet i Ulricehamn. Han gillar matlagning och resor och anser sig vara lite för snäll ibland. Men se upp – på innebandyplanen är han en ruskigt dålig förlorare!

Hej David! Berätta vad du gör på Wengbrand?

– Rent titelmässigt är jag auktoriserad redovisningskonslut och delägare, men mina ansvarsområden är snarare att utveckla Wengbrand och stötta organisationen. Jag jobbar delvis med egna uppdrag, men man kan säga att det blir allt mindre operativt och allt mer strategiskt. Appen Wrebit är ett av mina fokusområden och något som är väldigt spännande och roligt! Jag är ju entreprenör i botten och det är alltid kul med nya utmaningar som inte bara utvecklar företaget utan även hela branschen. Vi går ju i täten med detta!

Spännande! Vad gör du när du inte jobbar?

– Just nu är det ju mycket med barnen, som är ett och tre år gamla. Annars försöker jag röra på mig och umgås med vänner. Laga mat är en annan stor hobby och då blir det snarare husmanskost än något trendigt. Jag gillar när maten får ta tid och då är långkok en favorit. Fast det är såklart en dålig kombo med en ett- och en treåring som ofta kommer på att de var hungriga för en kvart sen!

Vad föredrar du? Skidsemester eller solsemester?

– Solsemester. Jag har aldrig varit bra på skidor eftersom jag länge spelade hockey på vintrarna. Då fanns det ingen tid för andra vintersporter. Innan vi fick barn var det väl mer äventyrliga resor och backpacking som gällde, men nu blir det mest Bamseklubben, haha!


ELIN RICkARDSSON

Hundägaren Elin Rickardsson pendlar från hemmet i Herrljunga där hon bor tillsammans med sin sambo och sina två barn. Elin är inte bara en av få ”utbölingar” på kontoret utan också en av dem som jobbat längst hos oss. Här kan du läsa mer om denna Wengbrandveteran!

Hej Elin! Du har ju varit på Wengbrand sedan 2009. Vad har hänt sedan dess?

– Oj. ”Allt” har hänt! När jag började var vi bara fyra personer och sedan dess har vi växt jättemycket och utvecklats som byrå. Vi är en mycket större och bättre organisation nu, det går inte att jämföra!

Det ryktas om att du är trädgårdsintresserad. Berätta mer!

–Ja, under våren och sommaren är det trädgården som är mitt stora intresse. Tomten var bara en gräsmatta från början och jag gör om lite i taget. I år har jag till exempel anlagt två nya rabatter med blommor, buskar och träd. Annars umgås jag gärna med kompisar eller tränar på fritiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Som auktoriserad redovisningskonsult arbetar jag med hela kedjan från bokföring till bokslut och deklaration och det bästa är helt klart att man får följa kundens resa under året. Det gör att man kan se vad som är på väg att hända och kan agera rådgivare i olika situationer. Jag gillar människor och tycker om den sociala biten!

Okej, en helt annan fråga. Är du hund- eller kattmänniska?

– Hundmänniska, helt klart. Jag har själv en hamiltonstövare som heter Molly och det är hon som drar med mig ut på löprundorna!


EVELINA PARHEDEN

Evelina Parheden är boråsaren som gärna reser till solen på semestern och som lever efter mottot ny dag, nya möjligheter. Här på Wengbrand är hon kanske mest känd för sitt härliga skratt. Denna vecka kan du läsa mer om vår glada auktoriserade redovisningskonsult!

Hej Evelina! Vad har du för roll på Wengbrand?

– Jag arbetar med löpande redovisning, bokslut, årsredovisningar och deklarationer. Mig möter kunderna både på vårt Borås- och Ulricehamnskontor. Jag jobbar även med vår bokföringsapp Wrebit. Där är mitt huvudansvar marknadsföring, men jag sköter även support och en del försäljning. Det är nog det bästa med mitt jobb – att det är så varierande!

Du har ju rykte om dig att vara en väldigt glad person. När skrattade du på kontoret senast?

– Det var alldeles nyss, jag har väldigt nära till skratt!

Du är ju född och uppvuxen i Borås. Vad får man inte missa när man är i staden?

– Ett tips som jag kommer på så här på rak arm är Sandwalls plats som är ett litet promenadstråk vid Viskan, mittemot Stadsparken. Där finns några mysiga restauranger och caféer och det är bara att slå sig ned på något trevligt ställe. Sedan måste man ju såklart gå på Elfsborgsmatch på Borås Arena!


Viktoria Andersson

När andra barn drömde om att bli isprinsessor drömde sifferfantasten Viktoria Andersson om att jobba på bank. Nu valde hon att bli redovisningskonsult istället, vilket vi på Wengbrand är mycket glada över! Den här veckan får ni lära känna Viktoria lite bättre.

Hej Viktoria! Berätta vad du gör på Wengbrand?

– Visst! Jag är redovisningskonsult och har jobbat på Wengbrand i ungefär tre och ett halvt år. Här hanterar jag bland annat deklarationer, bokslut och årsredovisningar. Mest jobbar jag mot aktiebolag men även mot enskilda firmor. Det bästa med mitt jobb är att man har mycket kundkontakt. Den sociala biten helt enkelt – det tycker jag är roligast!

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

– Oj, den svåra frågan! Men jag skulle nog säga öppen, social och nyfiken på andra. Och pålitlig!

Vad har du för koppling till Ulricehamn?

– Jag har bott här sedan 26 år tillbaka och gick gymnasiet här. Ungefär så.

Okej, en helt annan fråga. Har du gröna fingrar?

– Haha, nej! Absolut inte, jag tar död på mina blommor. Jag har visserligen några krukväxter hemma men det är mest kaktusar. De behöver ju knappt vattnas, som tur är!


JENNIE NÄSSTRÖM

I vår intervjuserie har turen nu kommit till Jennie Näsström, kontorsansvarig på Wengbrand i Borås. Jennie föredrar komedier framför dokumentärer och tillbringar gärna en ledig kväll på restaurang.

Hej Jennie! Kan du beskriva din roll på Wengbrand?

– Jag är kontorsansvarig på Boråskontoret samt auktoriserad redovisningskonsult. Jag jobbar ju i verksamheten precis som resten av gänget men har även ett mer övergripande ansvar. Det handlar dels om att säkerställa kvalitén, men också om att se till att det vi åtagit oss blir gjort inom de tidsramar vi har att rätta oss efter.

Härligt! Vad brukar du göra på fritiden?

– Oj, fritid? Det har jag nog inte så mycket av, haha. Jag har ju tre barn med allt vad det innebär, och de tar nog den mesta av tiden.

Vi tycker att du gör ett toppenjobb som kontorsansvarig. Har du hunnit bli varm i kläderna?

– Ja, jag har ju trots allt haft den rollen ett tag nu och egentligen haft funktionen sedan David (Wengbrand) övergick till att jobba mer med bokföringsappen Wrebit. Nu har jag i och för sig varit mammaledig sedan förra sommaren men börjar jobba igen nu i mitten av oktober. Så det känns kul att få träffa alla trevliga kunder och kollegor igen!

Okej, tre snabba frågor. Havet eller sjö?

– Havet! Jag är väl ingen badfantast, men när jag badar så badar jag helst i havet.

Planering eller spontanitet?

– Planering. Det spontana är ju härligt ibland, men överlag är jag nog en planeringsmänniska.

Hockey eller fotboll?

– Då får jag får väl säga fotboll, vi är ju ändå i Borås!